Όταν πριν από δύο σχολικά χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2005, αποφάσισαν 46 ενήλικες, ηλικίας από 20 μέχρι 58 ετών, να ξαναγυρίσουν στα θρανία, τα συναισθήματα που τους διακατείχαν ήταν ποικίλα. Επιθυμία να τελειώσουν το Γυμνάσιο, άγχος αν θα τα καταφέρουν, περιέργεια να βιώσουν τη διαφορετικότητα αυτού του σχολείου, αλλά και δίψα για μάθηση.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, ο στόχος επιτεύχθηκε για τους περισσότερους. Συγκεκριμένα 41 εκπαιδευόμενοι αποφοίτησαν επάξια. (Πέντε εκπαιδευόμενοι διέρρευσαν για οικογενειακούς, επαγγελματικούς και σοβαρούς λόγους υγείας). Τα συναισθήματά τους ήταν ανάμικτα, ικανοποίηση γιατί ο κόπος τους απέδωσε καρπούς, αλλά και λύπη που αφήνουν το σχολείο.
Η τελετή αποφοίτησης έγινε στην αίθουσα Τέχνης, την Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007, την ίδια ημέρα με την ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα ΣΔΕ για να προσελκύσουν νέους εκπαιδευόμενους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κων/νος Κοκόλης, με τη σύζυγό του, ο Αντινομάρχης κ. Γιάννης Σόκουτης, ο πρώην Αντινομάρχης, κ. Γιώργος Νανόπουλος, η συνεισφορά του οποίου στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου υπήρξε αποφασιστική, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Ευάγγελος Καραπάτσιος και κ. Τουμπουλίδου, ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης, κ. Σπύρος Μάρκου και πολλοί συγγενείς και φίλοι των εκπαιδευομένων.
Η εκδήλωση άρχισε με τη χορωδία του ΣΔΕ Κοζάνης. Στη συνέχεια εκπαιδευόμενοι του Α΄και Β΄κύκλου παρουσίασαν δύο δρώμενα, τα οποία έγραψαν οι ίδιοι, για να δείξουν με το δικό τους τρόπο το εκπαιδευτικό έργο του ΣΔΕ. Κατόπιν πήρε το λόγο η Διευθύντρια, κ. Βασιλική Τσιτούρα, η οποία αναφέρθηκε στις καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζονται στα ΣΔΕ, δηλαδή στις τεχνικές διδασκαλίας που προτρέπουν την αυτενέργεια των εκπαιδευομένων με στόχο την ανακάλυψη της γνώσης, στο διαθεματικό – διεπιστημονικό χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών, στην περιγραφική αξιολόγηση, στην εξατομικευμένη διδασκαλία. Επίσης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό έργο του σχολείου και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός σχολείου στα δύο χρόνια λειτουργίας του.
Η κοινωνιολόγος, κ. Σοφία Γιαννοπούλου, παρουσίασε μια εφαρμογή του διαθεματικού χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών των ΣΔΕ. Με την προβολή διαφανειών οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν γνώμη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΣΔΕ Κοζάνης, ενώ η χορωδία διάνθιζε την εκδήλωση από την έναρξη μέχρι τη λήξη.
Όταν ήρθε η ώρα της αποφοίτησης η Διευθύντρια κάλεσε πρώτα τους εκπαιδευτικούς στη σκηνή, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία λέγοντας: « Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας διαπιστώσατε ότι είχατε μια Διευθύντρια που συνεχώς έθετε νέους στόχους. Πριν ολοκληρώσουμε μία εργασία σχεδιάζαμε την επόμενη. Αυτό συνέβαινε, διότι είχα διαγνώσει το μέγεθος της επιστημονικής σας κατάρτισης, τις παιδαγωγικές γνώσεις και δεξιότητες και όφειλα να τις αξιοποιήσω για την παραγωγή εκπαιδευτικού έργου υψηλού επιπέδου. Σας ευχαριστώ για τις ώρες συνεργασίας μας. Σας ευχαριστώ για το χαμόγελο, με το οποίο μου λέγατε την καλησπέρα σας, όταν ερχόσασταν στο σχολείο».
Στη συνέχεια κάλεσε τους εκπαιδευομένους του β΄ κύκλου και πριν από την απονομή των τίτλων μεταξύ άλλων τους είπε: «Χαιρόμαστε που ένας στόχος σας επιτεύχθηκε, λυπούμαστε που δε θα έχουμε την ευκαιρία καθημερινά να συνεργαζόμαστε. Μας παρηγορεί η σκέψη ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την αλληλοεκτίμηση, τη φιλία, την ανάμνηση δημιουργικών στιγμών που θα αποτελέσουν τον ενωτικό κρίκο που θα μας φέρνει σε επικοινωνία. Ένα σχολείο δεν κλείνει τις πόρτες του στους αποφοίτους. Είναι μια πνευματική κυψέλη και για τους εκπαιδευομένους που φοιτούν και για τους αποφοίτους και για το περιβάλλον τους. Η συνεργασία σας με το σχολείο θα συνεχισθεί αν εσείς το επιθυμείτε. Μπορείτε να παίρνετε μέρος στις δράσεις του ή να χρησιμοποιείτε τη βιβλιοθήκη και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του».
Κατόπιν οι εκπαιδευόμενες κυρίες Παναγιωτίδου Ζωγραφιά, Μητάκου Ευαγγελία και Τσίρου Λουκία συγκινημένες αναφέρθηκαν στις στιγμές που βίωσαν στο σχολείο και στις γνώσεις που απέκτησαν και ευχαρίστησαν τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτές για την αλησμόνητη εμπειρία. Μετά την απονομή οι εκπαιδευόμενοι δέχθηκαν ανθοδέσμες από τους φίλους και συγγενείς τους. Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της πόλης, όπου οι αναμνήσεις δημιουργικών στιγμών από τη φοίτησή τους στο σχολείο συνεχίσθηκαν.
Παραθέτουμε ποίημα που έγραψε και απάγγειλε η κ. Μητάκου στην εκδήλωση:
Θυμάμαι την πρώτη μας την επαφή,
Καθηγητές, συμμαθητές με ένα σκοπό όλοι μαζί
Μια δεύτερη ευκαιρία
Να ξανακαθίσουμε και πάλι στα θρανία!
Άρχισαν τα μαθήματα δίχως τσάντες και βιβλία.
Στη γλώσσα, στα Νέα Ελληνικά
Όλα ωραία και καλά!
Τα Αρχαία πολύ ουσιαστικά
Μα να πω και την αλήθεια
Δεν τα καταλάβαινα όλα και πολύ καλά.
Η αξία τους μεγάλη και τρανή
Ντροπή για έναν Έλληνα να μην γνωρίζει γλώσσα Αρχαία Ελληνική.
Τα μαθηματικά δύσκολα κι αυτά.
Έμαθα άλγεβρα, γεωμετρία, ο άγνωστος του χ ισούται με το τρία.
Στο γραμματισμό της πληροφορικής
σε ένα δευτερόλεπτο πας στην άκρη της γης!
Έμαθα για το περιβάλλον
Πώς λειτουργεί το σύστημα σε ένα οικοσύστημα.
Στο πρότζεκτ για την Επικοινωνία
Μεγάλο επίτευγμα πώς να επικοινωνούμε σ’ αυτήν την κοινωνία.
Μάθαμε τραγούδι και χορό, μέχρι και θέατρο σε τούτο το σχολειό.
Πήραμε και μαθήματα πρώτων βοηθειών
Με την εμπειρία των γιατρών.
Μιλούσα, καταλάβαινα και λίγα Αγγλικά.
Μα τώρα έμαθα να γράφω, να διαβάζω very well κι αυτά!
Για όλα αυτά θέλω να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Σε όλους όσους συμμετείχαν,
Για όσα μας παρείχαν,
Με έναν τρόπο πολύ μοναδικό!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου