Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης πηγή γνώσης για τους εκπαιδευομένους του ΣΔΕ Κοζάνης

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, το ΣΔΕ Κοζάνης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης.
Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να αντιληφθούν οι εκπαιδευόμενοι τις γνώσεις που μπορεί κανείς να κατακτήσει με την προσεκτική παρατήρηση και μελέτη των εκθεμάτων σχετικά με την ιστορική διαδρομή του τόπου, τον τρόπο ζωής των κατοίκων στις διάφορες εποχές του πολιτισμού, τη γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μελετώντας τα απολιθώματα, παρατηρώντας τη χλωρίδα και πανίδα καθώς και τον ορυκτό πλούτο.
Πριν αναχωρήσουν για το μουσείο οι εκπαιδευόμενοι σχημάτισαν ομάδες, στις οποίες ανατέθηκαν από τους εκπαιδευτές και τη διευθύντρια εργασίες με διαφορετικό αντικείμενο μελέτης καθεμιά. Οι εργασίες είχαν διαθεματικό - διεπιστημονικό χαρακτήρα και στόχευαν στην ενεργοποίηση των εκπαιδευομένων έτσι ώστε να ανακαλύψουν μόνοι τους τη γνώση.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα στο πλαίσιο του γλωσσικού γραμματισμού ανέλαβε να διερευνήσει τις διάφορες εποχές του πολιτισμού, τη διάρκειά τους και τα χαρακτηριστικά τους. Η δεύτερη ομάδα επικεντρώθηκε στην κοινωνική ζωή κυρίως των γυναικών καθώς και στη ζωή της υπαίθρου. Η τρίτη ομάδα ανέλαβε να διερευνήσει την εξέλιξη των παλιών ασχολιών και επαγγελμάτων. Η τέταρτη ομάδα στο πλαίσιο του αγγλικού γραμματισμού παρατηρώντας τις λεζάντες εμπλούτισε το λεξιλόγιό της με αγγλική ορολογία σχετική με τα εκθέματα του μουσείου ώστε να μπορεί να συζητά γι’ αυτά με κάποιον τουρίστα στην πόλη. Η πέμπτη ομάδα στο πλαίσιο του επιστημονικού γραμματισμού ασχολήθηκε με τα απολιθώματα. Η έκτη ομάδα ανέλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούσαν στην επισκεψιμότητα του μουσείου, στη χρηματοδότησή του, στα έξοδα που απαιτούνται για τη συντήρησή του και το προσωπικό που εργάζεται για τη λειτουργία του.
Τα προϊόντα της εργασίας τους σε έντυπη μορφή είναι : 1) Διαφήμιση στην Αγγλική Γλώσσα για την προσέλκυση τουριστών, 2) πίνακας με την πολιτισμική εξέλιξη του Νομού Κοζάνης, 3) οδηγός συνέντευξης για άντληση πληροφοριών, 4) έκδοση στατιστικών στοιχείων, 5) δημιουργία καρτών με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας και την εξέλιξή τους, 6) συγγραφή κειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: