Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Δραστηριότητες του ΣΔΕ Κοζάνης

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος το ΣΔΕ Κοζάνης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Αιανής την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αντιληφθούν οι εκπαιδευόμενοι τη μεγάλη σημασία της διάσωσης και διατήρησης των αρχαιολογικών αντικειμένων για την ίδρυση, την οργάνωση, την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη ενός τόπου και να προβληματισθούν σχετικά με το πώς μπορεί να συμβάλει ένα μουσείο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Επειδή η επίσκεψη συνδυάσθηκε με πρόγραμμα του ΣΔΕ σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ με θέμα ‘Προωθώντας την ισότητα των φύλων κατά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας’ η εργασία που είχε ανατεθεί στους εκπαιδευομένους είχε διαθεματικό χαρακτήρα. Αφ’ ενός να διερευνήσουν το εύρος της πληροφόρησης που αντλεί κανείς από τα αρχαιολογικά ευρήματα, πώς συντηρούνται και πώς γίνεται η ταξινόμησή τους στις προθήκες και αφ’ ετέρου να πληροφορηθούν σχετικά με το εργατικό δυναμικό του μουσείου,- θέσεις εργασίας, δεξιότητες, αριθμό εργαζομένων από την οπτική του φύλου-.
Παράλληλα επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Αιανής, κ. Γεώργιο Καρακούλα, ο οποίος τους ενημέρωσε σχετικά με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά του δήμου, τις αναπτυξιακές προοπτικές του και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της περιοχής.
Την Τρίτη, 30 Μαΐου 2006, όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ΣΔΕ επισκέφθηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο όρος ‘Βούρινο’, έργο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης. Η επίσκεψη ήταν ένα προσκύνημα στον τόπο έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα κατά του βουλγαρικού επεκτατισμού που κατέληξε στη διάσωση της Μακεδονίας και τη συνένωσή της με την Ελλάδα. Στο υπαίθριο αυτό μουσείο οι εκπαιδευόμενοι έμειναν έκθαμβοι αντικρίζοντας την αρμονική συνύπαρξη της αρχαίας ιστορίας, της βυζαντινής και της νεώτερης του ελληνισμού της Μακεδονίας μέσα σε ένα περιβάλλον κατάφυτο, δημιούργημα της ανθρώπινης δράσης. Εμπνευσμένοι από το πνεύμα ηρωισμού, διάχυτο στο χώρο, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο λιθόστρωτο προαύλιο του μουσείου.
Εντός του μουσείου έκαναν την παρουσίαση του προγράμματος για την ‘ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας’ σε συνεργασία με τους υπευθύνους του ΚΕΣΥΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: